woensdag 3 augustus 2011

Sequoia National Park - bomen en vuur




Gisteren kwamen we rond 18:00 uur aan in Sequoia National Park, te laat om nog een bezoekje te brengen aan het visitor center. Bij de toegang van de nationale parken krijg je wel altijd een map van het park en een krantje of folder met de bezienswaardigheden of veel informatie. Daardoor konden we gisteravond vast de plannen voor vandaag maken.

We zitten hier overigens in een hotel van Comfort Inn & Suites. De eerste keer dat wij daar verblijven en het valt wat tegen. Ontbijt karig en gisteren viel plotseling internet uit en de manager van het hotel vond dat wij dat maar zelf moesten oplossen. Gelukkig waren er meer boze klanten en toen wij vanavond weer in het hotel kwamen, bleek het weer te werken. We hebben echter geen koelkast op de kamer en dat heb je hier echt wel nodig.

Vanmorgen begonnen met een bezoek aan General Sherman Tree. Het is misschien niet de hoogste boom en en boom met de grootste diameter, maar hij heeft wel het grootste volume en gewicht van alle bomen ter wereld, eigenlijk van alle levende wezens. De aanblik van een Sequoia is echt adembenemend. Zo groot en bijzonder zie je ze niet meer. Deze boom stond er al voordat het Romeinse Rijk werd gesticht, en daar sta je dan 7 meter vandaan.
Wat daar ook leuk was dat een bruine beer een meter of 50 verderop de basten van omgevallen bomen stond te trekken op zoek naar eten (een beer is een omnifoor). Al snel had niemand meer oog voor Sherman maar voor Teddy.

Het meest wonderlijk is misschien wel het feit hoe deze bomen zich kunnen voortplanten. Vreemd verhaal, wellicht. De National Park Service is lang bezig geweest met het voorkomen van bosbranden in dit NP, maar toen bleek dat er geen nieuwe bomen bij kwamen. Onderzoek wees uit dat de zaadjes in de denneappeltjes van de Sequoia's pas werden losgelaten als de denneappel zeer heet werd, bijvoorbeeld bij een bosbrand. Als er een bosbrand is verbrandt de vegetatie op de bosgrond en de oude bladeren en naalden. Ook kleinere bomen verbranden. Een Sequoia heeft echter een bast die tot zo'n 60 cm dik kan zijn en daar zit geen brandbaar hars in. Een Sequoia die dus in brand heeft gestaan profiteert na de brand van het verdwijnen van zwakkere bomen om hem heen, en de denneappels laten hun zaadjes los die op een vruchtbaardere bodem komen. Daardoor worden gecontroleerde vuren gesticht bij de Sequoia's zodat zij zich kunnen voortplanten. De Sequoia's hebben inderdaad bijna allemaal grote brandplekken op hun bast. Soms zijn de bomen bijna helemaal hol, en toch zitten ze vol met naalden in de top, ongeveer 70 meter boven de grond. Een Sequoia zal pas vergaan door oudheid (na een paar duizend jaar), onweer of doordat hij omvalt vanwege een te zachte grond. Hij heeft slechts oppervlakkige wortels.

Daarna nog de Sequoia General Grant bezocht. Dat is de Sequoia met de grootste diameter van een kleine 42 meter. Sequoia National Parc is een park dat je echt zou moeten zien als je hier eens komt.

Op de weg terug naar Three Rivers, waar het hotel staat, zagen we plots een paar spinnen oversteken. Daarvoor natuurlijk even gestopt en dit bleken echte Tarantula's te zijn. Ik zal er later een fotootje van uploaden. Hier is het inmiddels even voor 23:00 uur, en hoog tijd om te slapen. Foto's van vandaag en gisteren zullen we nog uploaden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten