zaterdag 23 juli 2011

Grand Teton National Park








Vandaag hebben we Yellowstone achter ons gelaten. Maar de reis naar het zuiden door het park bracht ons nog even bij een Black Bear die rustig in een boom langs de highway zat. Er was weer een behoorlijke file ontstaan en dat betekent dat er iets loos is of een dier gespot is. Hoe drukker, hoe interessanter! In dit geval bleek het dus te gaan om een, wat wij noemen, bruine beer.
Marjon kon nog net een paar mooie foto's schieten voordat een vrouwelijke ranger alle belangstellenden luidkeels wegstuurde. Zoals eerder gemaild hoor je 300 feet afstand te houden.




Alleen de Moose (rendier) ontbreekt nog van ons lijstje.


De reis voerde ons naar onze volgende bestemming, Jackson, net ten zuiden van Grand Teton National Park. Vanuit Yellowstone rijd je zo dit park in en Jackson ligt net ten zuiden hiervan. Maar eerst even iets over Grand Teton NP.
Deze bergketen, die los staat van elke andere bergketen, wordt beschouwd als de tiener onder de Rocky Mountains ranges en hij vormt zich nog steeds.
Hij is ontstaan doordat 2 delen van de aardkorst tegen elkaar aanrukten. De oostelijke korst zakte weg en de westelijke korst werd omhooggeduwd. Zo ontstond respectievelijk een diep ravijn en een hoge bergketen. Het ravijn is inmiddels door erosie weer behoorlijk opgehoogd en daar hebben zich een aantal meren en bossen gevormd. De bergketen is aan de oostzijde scherp en steil maar aan de westzijde loopt het geleidelijker af.


Op een van de bergen, de Mount Moran, is een raar fenomeen zichtbaar, genaamd The Black Dyke. Deels op de top loopt een soort donkere hanekam. Die zwarte strook is ontstaan voordat de bergketen er was door een scheur in de aardkorst waar lava doorheen kwam en stolde. Die zwarte strook magma is bij het vormen van de bergketen mee omhoog gedrukt maar was eerst niet zichtbaar. Door de erosie en afbrokkelen van rotsen is de 'hanekam' weer tevoorschijn gekomen.

Een van de meren, Lake Jenny, zijn we met een boot overgestoken. Aan de overzijde kun je namelijk heerlijk lopen door een enorm dal dat steil omhoog loopt naar een gletscher. Zover zijn we nu niet gegaan maar we hebben wel de wandeling naar de Hidden Cascade gedaan, de verborgen waterval.

Hetzelfde meer was ook een mooie plek waar Toby en Amke even lekker konden pootje baden.


In Jackson zitten we in een heerlijk Best Western hotel, zo'n beetje het op het eerste gezicht meest luxe tot nu toe. Een zeer grote kamer met zelfs een zithoek. Gegeten hebben we vanavond bij de naastgelegen Chinees, en dat was meer dan prima te pruimen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten